tirsdag 8. mars 2011

MONTENEGRO, en fantastisk plass, og som har gjort inntrykk på meg langt inn i sjelen....


....hvor jeg har vært 7 ganger.  Et land i sørøst-Europa ved Adriaterhavet. Montenegro grenser til (fra vest mot øst) Kroatia, Bosni-Hercegovina, Serbia, i nord Kosovo og Albania i sør. Til sjøs, delelinje mot Italia.  Landet var en del av tidligere Joguslavia. 

Det er ikke mange årene tilbake siden vi så forferdelig bilder og hørte grusomme beretninger fra krigen i Joguslavia.
Jeg reiste første gang til Montenegro, nærmere bestemt Igalo med en gruppe på ca 100 personer for behandling på Institute Igalo i 4 uker i 2002. Det var i mai måned, og vi ble tatt imot med åpne armer av hele lokalbefolkningen, for å si det slik - glemmer aldri 17 mai, vi norske gikk i tog der nede og det ble vinket med norske flagg og de innfødte engasjerte seg enormt, en nestekjærlighet uten sidestykke...(klump i halsen).

Og når vi i tillegg hørte så mange rystende historier fra Balkan krigen, og snakket med etterlatte som ikke visste noe om ektefellen....jeg kommer aldri til å glemme disse historiene eller de krigsskadde barna jeg så..

Igalo er en by i Herceg Novi kommune i Montengro, og ligger ved innløpet til Kotorbukten i Adriaterhavet, kun 20 km fra grensen til Kroatia. Byen er kjent for sin lindrende leire som blir brukt til behandling av revmatisme.  
Jeg kunne skrive side opp og ned over endringene som har skjedd der nede siden jeg var der første gang i 2002, beretninger jeg  har hørt, og skader etter krigen som jeg så med egne øyne.

Det var vanskelig å la være å engasjere seg, både når det gjaldt barn, ansatte ved instituttet og befolkningen i Igalo. Så penger og klær er blitt gitt i ganske stort monn.

Anbefaler deg å gå inn her, her kan du se rollmap på både Montenegro, Kroatia og Serbia, du klikker bare på landet i øverste linje, og igjen på eventueller byer du vil se bilder fra GÅ INN .. HER 

Plasser jeg vil anbefale i Montengro er Sveti Stefan, Budva, Kotor, Perast (en perle på jord)
Båtturer her nede er AMAZING


Herceg Novi er i gåavvstand fra Igalo, et nydelig sted

Anbefaler varmt en ferietur til Montenegro !!

Klem fra Mette

7 kommentarer:

 1. Nydelige bilder! Ser skikkelig fristende ut:-) Vi får se hvor reisen går neste gang for oss, men kanskje dit? Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Mette nå ble jeg fristet til ferie..
  For et sted, høres jo fantastisk ut:)
  Takk for Inspirasjon:)

  Gratulerer med kvinnedagen.
  Nyt det som er igjen av den!
  Klemmer

  SvarSlett
 3. I could only hope someday to visit such beauty and it is apparent by your writings how much this place has touched your soul. Beautiful post as always.
  Have a wonderful afternoon or is it evening where you are? :)
  Rosemary...XX

  SvarSlett
 4. Montenegro er det vakreste og mest gjestfrie landet en kan besøke. Til de som ikke har vært der,kan en ferie der anbefales på det varmeste. Flott du promoterer vårt andre hjemland, Mette!

  NinaJB

  SvarSlett
 5. God kveld kjære venn:)
  Det ble sent i dag før jeg fikk satt meg ned å lese blogger. Vinterferien er jo her, og da er det jo først og fremst barna på dagtid. Det ser skikkelig fristendes ut etter bildene og se her. Var i Pula den gang det het Joguslavia, tilbake i 1982 med skolekorpset. Husker godt at det ikke var noen strender der men kvasse berg som vi måtte bruke badesko for å gå på. Men deilig og varmt og skikkelig spennende by. Skal sjekke opp Montenegro mer, for vi har lyst på en tur til varmen:-))
  Ha en god natt Mette, vi "knottes" snart igjen:)
  Klem klem

  SvarSlett
 6. Hei Mette

  Tusen takk for gode tips!

  Ha en strålende uke!

  Klem

  Franciska :-)

  SvarSlett

♥ Takk til dere alle som legger inn masse fine ord hos meg, det bidrar og til at jeg og finner frem til deg ♥